"Wij zijn dik en dik tevreden!", vertellen Lex en Marijke over hun energiezuinige woning in de Landenbuurt in Meerzicht. "Wij willen hier nooit meer weg! In 1980 verhuisden ze van hun woning aan de Van Randwijkhove (Buytenwegh) naar de Eemland in Meerzicht. Hun huis uit 1972 maakt deel uit van het renovatieproject Landenbuurt. Daarbij werden 214 eengezinswoningen omgebouwd naar 'Nul-op-de-Meter woningen', oftewel energiezuinige woningen.

"De temperatuur komt hier niet onder de 19 graden", zegt Marijke met een blij gezicht. Het voelt dan ook behaaglijk warm in huis. In februari 2020 begon ERA Contour in opdracht van De Goede Woning met de verduurzaming van het huis.

Flinke maandelijkse besparing
De woning kreeg een warmtepompinstallatie voor verwarming en warm water en het dak werd vervangen door isolerende dakplaten en kreeg maar liefst 39 zonnepanelen. Nu hun huis energiezuinig is geworden, bespaart het koppel maandelijks 70 euro. Een mooie bijkomstigheid.

Dik tevreden met de temperatuur
Het kozijn in de woonkamer is voorzien van driedubbel glas. Het bedieningspaneel in de woonkamer (de thermostaat) regelt het klimaat in huis en zorgt continu voor verse lucht in de woning. Als de buitentemperatuur lager is dan de temperatuur in de woning wordt de schone lucht verwarmd door de warmte van de afgevoerde lucht. Hierdoor gaat er nauwelijks warmte verloren. En dat is te merken! Een warmtepomp is een laagtemperatuurverwarming. Hierdoor voelen de radiatoren niet warm aan, maar is het wel lekker warm in de woning. "We mogen niet aan de knoppen van de radiatoren draaien", licht Lex toe. Het beste is het om het in huis steeds ongeveer dezelfde temperatuur te houden. Of ze blij zijn met de aanpassingen? "Zeker", antwoordt Marijke, "Wij zijn dik en dik tevreden!"

Even wennen…
In hun omgeving kregen ze wel eens andere signalen, maar de meest kritische bewoners zijn inmiddels wel tevreden, vermoeden Lex en Marijke. "Het was natuurlijk ook best even wennen van bijvoorbeeld gas naar inductie koken. En ik denk dat sommige mensen vooral opzagen tegen de verbouwing. Maar weet je, eigenlijk ging dat ontzettend snel. In een week tijd deden ze alles! Zo werden op één dag de ramen vervangen. En in dezelfde week werden nieuwe hoofdleidingen getrokken en zonnepanelen op het dak gelegd. Daarna restte nog wat klein nawerk. Ons huis is nu stevig geïsoleerd. Wat wil je nog meer?"
Een keer in de avond regende het nogal en er bleek een lekkage op het dak. Marijke: "We hebben toen wat emmers neergezet. Die avond rond 22.00 uur heeft Era Contour toen zelfs nog iemand gestuurd die de lekkage kwam oplossen."

Stappenplan
Lex en Marijke hadden een gehandicapte dochter en daardoor al de nodige aanpassingen en verbouwingen in huis meegemaakt. "Daarom zag ik ook niet zo op tegen die verbouwing", licht Marijke toe. Bovendien kregen we netjes een stappenplan, zodat we wisten wat ons elke dag te wachten stond. Zo kwam er in die tijd -vanwege haar progressieve ziekte- een traplift. Zij is twintig jaar geleden helaas overleden, maar alles in huis herinnert nog aan haar. Overal hangen prachtige foto's uit haar jeugd.

Vogelrijke tuin
Het huis van het stel heeft een mooie achtertuin, voorzien van een haag en een hardhouten schutting met betonnen palen en voeten. Die schutting kregen zij ook van De Goede Woning. In de tuin staan her en der rozenstruiken en een aantal vogelvertrekken. Marijke is dol op rozen. "En ik ben gek op vogels", voegt ze toe, terwijl er een koolmeesje komt aangevlogen.
Lex: "Deurdrempels zorgen ervoor dat er geen water in huis komt. Dat was voor deze renovatie wel anders omdat de toegang tot het huis (voor en achter) rolstoelvriendelijk was."

Keuken, badkamer en toilet
Marijke: "Een jaar of 5 geleden is ook onze keuken vervangen, als onderdeel van een project vervanging badkamer, keuken, toilet." Huurders konden aangeven wat ze wilden laten vervangen. Ze is erg te spreken over de keuken en de kastjes. Ook het koken op inductie gaat prima. "We hebben geen afwasmachine. We doen dat gezellig samen", zegt ze lachend. In de keuken is een mooie afzuiging en er is een nieuwe wc pot gekomen. Ook over de badkamer is Marijke erg te spreken. "Die is netjes betegeld." Kortom, het stel is zeer tevreden. "Wij willen hier nooit meer weg!"

In herinnering: Lex en Marijke 47 jaar getrouwd. Helaas is Lex 21 maart 2022 overleden.