Huurcontract

In het huurcontract staan de afspraken die we met elkaar hebben over het huren van de woning. Hier horen ook Algemene huurvoorwaarden bij.

Algemene huurvoorwaarden

Als u het huurcontract tekent, gaat u ook akkoord met onze Algemene huurvoorwaarden. Hierin staan uw en onze rechten en plichten als huurder.

Huurcontract aanpassen: er komt iemand bij

In een aantal gevallen kunnen bewoners bijgeschreven worden als medehuurder.

  • Echtgenoten en geregistreerde partners;
  • Mensen die samenwonen en minimaal twee jaar een gemeenschappelijk huishouden voeren.

Inwonende familieleden kunnen geen medehuurder worden. Wilt u een medehuurder laten bijschrijven? Ga naar Huurcontract wijzigen

Huurcontract aanpassen: er gaat iemand weg

Staat u beiden op het huurcontract als huurder? Dan kan één van u zich uit laten schrijven. Dit kan alleen persoonlijk bij ons aan de balie (Maria Montessorilaan 11, Zoetermeer).

Vul de afstandsverklaring (PDF) in, print deze uit en neem deze samen met uw legitimatiebewijs mee. U bent huurder-af per de eerste van de maand. Hou er rekening mee dat u een maand opzegtermijn heeft en dat u in die periode medeverantwoordelijk blijft voor de huurbetaling.

Huurcontract aanpassen: na een overlijden

Gecondoleerd! Kijk hieronder welke situatie voor u geldt. In al deze situaties hebben we een kopie van de overlijdensakte nodig. Mail deze kopie naar: woonservice@dgw.nl.

  • U woonde samen en uw beide namen staan op de huurovereenkomst

Het huurcontract loopt zonder voorwaarden of veranderingen door voor de langstlevende echtgenoot of geregistreerde partner. U kunt in de woning blijven. In het huurcontract verandert niets. U moet het wel aan ons doorgeven via Huurcontract wijzigen

  • U woonde samen, maar uw naam staat niet op het huurcontract

U heeft niet automatisch het recht om in de woning te blijven. U kunt nog maximaal zes maanden in de woning blijven. U neemt voor deze periode het huurcontract over. Als u ook daarna in de woning wil blijven wonen, stuurt u ons een verzoek om het contract op uw naam over te zetten. Huurcontract wijzigen

  • De overleden huurder woonde alleen

Het huurcontract eindigt volgens de wet bij overlijden van de huurder aan het einde van de tweede maand na het overlijden. Als er erfgenamen zijn, geldt een opzegtermijn van minimaal een maand.

Huurcontract aanpassen: tijdelijke bewoning

In sommige situaties is het mogelijk om tijdelijk iemand anders in de woning te laten wonen. We noemen deze vorm van tijdelijke bewoning huisbewaring.

Dit kan alleen als u het vooraf bij ons aanvraagt en wij hiervoor toestemming geven.

Na afloop van de huisbewaring moet de woning altijd weer bewoond worden door de huurder zelf. Wij mogen een aanvraag altijd afwijzen.
Vraag om toestemming via: Huurcontract wijzigen

Zonder onze toestemming is er sprake van onderhuur. Dit is niet toegestaan.

Huurcontract aanpassen: woningruil

In sommige situaties is het mogelijk om met iemand anders van woning te ruilen. Voor woningruil heeft u altijd onze toestemming nodig. Ook moet u aan een aantal voorwaarden voldoen.

Hier leest u hoe dit werkt: Meer informatie over woningruil.

Heeft u onze toestemming gekregen om te ruilen? Dan kunt u de huur opzeggen. Wij nodigen de ruilpartner uit voor een intakegesprek en nemen de vervolgstappen met hem of haar door. Tijdens dit gesprek ondertekent de nieuwe bewoner de huurovereenkomst en betaalt meteen de administratiekosten en de eerste maand huur. U kunt pas verhuizen nadat de hele procedure is afgerond.